Станкович Євген Федорович

Прізвище: 

Станкович

Ім'я: 

Євген

По батькові: 

Федорович

Рік народження
1942

Присвоєння звання почесного громадянина міста Києва: 

Присвоєння звання Почесного громадянина міста Києва: Рішення Київської міської ради від 13.07.2023 № 6920/6961

СТАНКОВИЧ Євген Федорович, 1942 р. н. – Герой України, композитор, почесний співголова Національної спілки композиторів України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, академік Національної академії мистецтв України. Станкович Є. Ф. – композитор зі світовим ім’ям, автор 21 симфонії (6 – для великого оркестру, 15 – для камерного), 3 опер (фольк-опери «Коли цвіте папороть», «Opera rustica» на вірші Б. Олійника, «Страшна помста» за М. Гоголем), 6 балетів («Ольга», «Прометей», «Майська ніч», «Ніч перед Різдвом», «Вікінги», «Володар Борисфену» – всі поставлені у Національній опері України), 12 інструментальних концертів для різних інструментів соло з оркестром, численних вокально-симфонічних, хорових, камерно-інструментальних опусів, музики до театральних вистав, кіно- та телефільмів. Його камерна симфонія № 3 у 1985 році була включена ЮНЕСКО у десятку найвидатніших творів світової музики. У 75 роковини Голодомору 1932–1933 років реквієм Станковича Є. Ф. «Панахида за померлими з голоду» звучав на траурних заходах у 15 країнах світу. У 2017 році у містах Сполучених Штатів Америки та Канади відбувся концертний тур з 15 виконань його творів.

З 1979 року Станкович Є. Ф. входить до керівного складу Національної спілки композиторів України, з 2010 року – її почесний співголова.

Станкович Є. Ф. неодноразово був членом Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Під його патронатом проходять численні фестивалі та конкурси, зокрема Всеукраїнська відкрита музична олімпіада «Голос країни» (м. Київ, з 2014 р.), міжнародний інструментальний конкурс Євгена Станковича (м. Київ, з 2012 р.), міжнародний конкурс - фестиваль мистецтв «Stankovych Fest» (м. Свалява, з 2017 р.).

З 1988 року Станкович Є. Ф. викладає у Національній музичній академії України ім. П. І. Чайковського, нині очолює кафедру композиції, інструментовки та музично-інформаційних технологій.

За визначний особистий внесок у примноження світової скарбниці музичного мистецтва, багаторічну плідну творчу діяльність на ниві збагачення національної культури Станковичу Євгену Федоровичу присвоєно звання Герой України з врученням ордена Держави (2009 р.), його нагороджено орденом князя Ярослава Мудрого V (2002 р.) та ІV (2017 р.) ступенів, удостоєно Національної премії України імені Тараса Шевченка, премії імені Б. М. Лятошинського, мистецької премії «Київ» імені Артемія Веделя, театральної премії «Київська пектораль» у номінації за кращу музику до вистави (балет «Вікінги»)

 

Розширений пошук

  • Про дострокове припинення повноважень депутата Київської міської ради Порайка А.М.
  • Про звернення Київської міської ради до Комплексу відпочинку «Пуща-водиця» Державного управління справами щодо відмови від права постійного користування на земельну ділянку з кадастровим номером 8000000000:78:318:0003 на вул. Вишгородська, 150 у Оболонському районі міста Києва
  • Про зміну назви комунального підприємства «ЛІК» м. Києва» та реорганізацію шляхом приєднання комунального підприємства «МІСЬКИЙ МАГАЗИН» виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації)
  • Про проведення перевірки належного виконання умов договорів оренди, позички та охоронних договорів укладених щодо комунального майна територіальної громади міста Києва, здійснення контролю за використанням такого майна, орендарем чи користувачем (позичальником) якого є релігійні організації (об’єднання), керівний центр (управління) яких
  • Про особливості звільнення самовільно зайнятих та самовільно забудованих релігійними організаціями (об’єднаннями), керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України, чи які мають канонічні та
  • Про надання ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ НАУКОВО-ВИРОБНИЧОМУ ЦЕНТРУ «ЄВРОДІМ» дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду для розміщення, обслуговування об'єктів транспортної інфраструктури (заїзди/виїзди) на перетині вулиць Старонаводницької та Лаврської у Печерському районі міста Києва (
  • Про надання ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ГІЛЬДІЯ НЕРУХОМОСТІ» дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду для розміщення, обслуговування об'єктів транспортної інфраструктури (заїзди/виїзди) на просп. Валерія Лобановського, 116 у Голосіївському районі міста Києва (776473016)
  • Про надання ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ГІЛЬДІЯ НЕРУХОМОСТІ» дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду для розміщення, обслуговування об'єктів транспортної інфраструктури (заїзди/виїзди) на просп. Відрадному, 105 у Солом'янському районі міста Києва (472013612)
  • Про надання ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ГІЛЬДІЯ НЕРУХОМОСТІ» дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду для розміщення, обслуговування об'єктів транспортної інфраструктури (заїзди/виїзди) на просп. Відрадному, 105 у Солом'янському районі міста Києва (572001061)
  • Про надання ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВЕСТ ОЙЛ ГРУП» дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду для розміщення, обслуговування об'єктів транспортної інфраструктури (заїзди/виїзди) на вул. Академіка Заболотного, 174-а у Голосіївському районі міста Києва (370188786)