Київрада просить уряд, парламент і президента скасувати абонплату за газ

Tool items

Київрада просить уряд, парламент і президента скасувати абонплату за газ

Сьогодні на пленарному засіданні Київської міської ради депутати прийняли рішення звернутися до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо скасування абонентської плати за газ.

28 березня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг ухвалила рішення, відповідно до якого з 1 квітня 2017 року для населення і промислових споживачів вводиться нова система оплати за використаний газ. Тепер українці отримуватимуть окремий платіж за паливо як товар і окремий — за витрати на його доставку і розподіл серед споживачів.

“Ми виступаємо за скасування необґрунтованої абонплати за газ. Тепер усі, хто користується газом для підігріву води, приготування їжі чи опалення, окремо платитиме за газ як товар, і окремо – за обслуговування труб, якими він постачається. Тобто таку собі абонплату за підключення до системи газопостачання. Відповідно, середній місячний чек для тих, хто готує їжу на газових плитах без лічильників, збільшиться в рази”, - зазначив співавтор проекту рішення, депутат Київради Володимир Бондаренко.

Абонплату сплачуватимуть споживачі щомісяця незалежно від фактичного обсягу споживання. Абонплата не підпадає під субсидіювання. Тобто, споживачі можуть отримати субсидію на покриття купівлі газу, а за приєднану потужність мають сплатити живі гроші — зазначається у тексті звернення. Аби скасувати відповідну норму, яка може призвести до погіршення соціально-економічного становища, депутати напрацювали відповідне звернення.

“Життя для більшості населення України тяжке, у людей не вистачає коштів на харчування, ліки та сплату за комунальні послуги. Рішення НКРЕКП щодо встановлення абонентської плати за підключення до газових мереж призведе до негативних соціальних наслідків для українського народу. Враховуючи складне соціальне становище більшості українців, ми просимо скасувати абонентську плату за газ та не допустити подальше підвищення цін на газ”, - зазначила співавтор проекту рішення, депутат Київради Тетяна Меліхова.

Відповідне звернення підтримали 83 депутати.

-A A +A

Читайте також

Розширений пошук

  • Про дострокове припинення повноважень депутата Київської міської ради Порайка А.М.
  • Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 20 січня 2022 року № 4175/4216 «Про затвердження міської цільової програми з організації військової служби, виконання військового обов’язку, мобілізаційної підготовки і територіальної оборони у місті Києві «Захисник Києва» на 2022-2024 роки»
  • Про запровадження щорічного міського конкурсу «Мистецькі Горизонти»
  • Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 14 грудня 2023 року № 7531/7572 «Про бюджет міста Києва на 2024 рік»
  • Про внесення змін до Програми економічного і соціального розвитку м. Києва на 2024–2026 роки
  • Про застосування статті 50 Регламенту Київської міської ради, затвердженого рішенням Київської міської ради від 04.11.2021 № 3135/3176 до рішення Київської міської ради від 05.10.2023 № 7124/7165 «Про затвердження Порядку проведення в місті Києві електронних консультацій з громадськістю та вивчення громадської думки в електронній формі щодо
  • Про створення комунального підприємства «Муніципальне управління побутовими відходами» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
  • Про реорганізацію вечірньої середньої школи ІІ-ІІІ ступенів № 4 м. Києва шляхом приєднання до Ліцею № 176 імені Мігеля де Сервантеса Сааведри Дніпровського району м. Києва
  • Про включення до Переліку першого типу частини нежитлової будівлі комунальної власності територіальної громади міста Києва
  • Про визнання таким, що втратило чинність рішення Київської міської ради від 27 жовтня 2022 року № 5481/5522 «Про деякі питання реалізації рішення Київської міської ради від 18 червня 2009 року № 627/1683 «Про деякі питання реалізації Закону України «Про житловий фонд соціального призначення» в умовах воєнного стану