Олександрівську клінічну лікарню деколонізовано та перейменовано на Свято-Михайлівську

Tool items

У столиці Олександрівську клінічну лікарню перейменовано на Свято-Михайлівську клінічну лікарню.

Таке рішення було прийняте сьогодні, 11 квітня, на пленарному засіданні III сесії Київської міської ради IX скликання 70 депутатами.

Як зазначила депутатка Київської міської ради, ініціаторка проєкту рішення Олеся Пинзеник, ініціативу щодо перейменування підтримали історики, трудовий колектив лікарні та мешканці міста, які долучились до громадського обговорення.

«Процес деколонізації стосується всіх міських об'єктів у столиці. У 1874 році в Києві міська клінічна лікарня отримала назву – Олександрівська. Лікарня була названа на честь царевича Олександра, як шана майбутньому російському імператору Олександру III. Ця назва була підібрана так, щоб саме існування цього медичного закладу завдячувало російській імперії. Герб Олександра III й досі є символом Олександрівської лікарні та активно використовується у публічному просторі. Це підтверджує той факт, що російська пропаганда вкорінилась глибше ніж ми уявляли. З метою зменшення інформаційного та культурологічного впливу московського наративу на світогляд киян з’явилась ініціатива перейменувати Олександрівську клінічну лікарню. Назва Свято-Михайлівська була запропонована на честь архістратига Михаїла, який упродовж останнього тисячоліття вважається покровителем та захисником Києва», – наголосила Олеся Пинзеник.

Депутатка додала, що культура має значення, і важливо крок за кроком відновлювати українську ідентичність, яка була пригнічена після початку примусового впливу російської імперії.

-A A +A

Читайте також

Розширений пошук

  • Про звернення Київської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27.01.2023 № 76 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час».
  • Про внесення змін та доповнень до Регламенту Київської міської ради, затвердженого рішенням Київської міської ради від 04.11.2021 № 3135/3176 та Положенням про постійні комісії Київської міської ради, затвердженого рішенням Київської міської ради від 29.02.2024 № 7796/7837
  • Про затвердження Угоди про підготовку кредитного фінансування
  • Про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Києва» у 2024 році
  • Про створення тимчасової контрольної комісії Київської міської ради з вивчення питань, пов’язаних з аналізом ефективності фінансово-господарської діяльності роботи комунальних підприємств - керуючих компаній з обслуговування житлового фонду районів м. Києва
  • Про передачу ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО «УКРОРГСИНТЕЗ» земельної ділянки в оренду для експлуатації та обслуговування виробничо-лабораторного корпусу на вул. Вінстона Черчилля, 79 у Деснянському районі міста Києва (303919985)
  • Про передачу громадянину Грималюку Івану Олександровичу у приватну власність земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) на вулиці Луговій, 59-б у Солом’янському районі міста Києва (673882738)
  • Про передачу громадянину Тютюкову Сергію Федоровичу у приватну власність земельної ділянки для колективного садівництва на вул. Орхідейній, 33, (ОБСЛУГОВУЮЧИЙ КООПЕРАТИВ «САДОВО-ДАЧНИЙ КООПЕРАТИВ «ОРХІДЕЯ-3») у Дарницькому районі міста Києва, мікрорайон Осокорки (406272748)
  • Про поновлення гаражно-будівельному кооперативу «СИРЕЦЬКИЙ» договору на право тимчасового довгострокового користування землею від 01 червня 2000 року № 91-5-00069 для обслуговування та експлуатації гаражів на вул. Дегтярівській, 56 у Шевченківському районі м. Києва (390565677)
  • Про передачу громадянці Соколюк Аліні Валеріївні земельної ділянки в оренду для експлуатації та обслуговування будівель торгівлі на вул. Героїв Космосу, 19-Н у Святошинському районі міста Києва (394147179)