Київська міська рада звернеться до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо перейменування Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського

Tool items

Київська міська рада звернеться до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо перейменування Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського.

Таку ініціативу постійної комісії Київської міської ради з питань культури, туризму та суспільних комунікацій підтримала сьогодні, 01 лютого, постійна комісія з питань місцевого самоврядування та зовнішніх зв’язків.

Як зазначила депутатка Київської міської ради, голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха, експертна комісія Українського інституту національної пам'яті надала фаховий висновок, і підтвердила належність назви Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського до символіки російської імперської політики. З проханням змінити назву закладу також зверталися студенти та викладачі. 

«Петро Чайковський є російським композитором, більшу частину життя прожив у російській імперії. Всі його опери, кантати, переважна більшість камерно-вокальної музики складені саме на російські тексти. Це стосується і вокальної музики Чайковського, написаної на вірші Т. Г. Шевченка. Насправді композитор не звертався до оригінальних текстів українського поета, а використовував російські переклади. За життя він стверджував, що неймовірно любить російський елемент у всіх його проявах, що він росіянин у цілковитому розумінні цього слова. До того ж попередниця Національної музичної академії - Київська консерваторія, як вищий навчальний заклад з'явилася лише в 1913 році, тобто через 20 років після смерті композитора. Отже, будь-які припущення щодо безпосередньої ролі Чайковського в заснуванні закладу безпідставні», – наголосила Вікторія Муха.

Депутатка розповіла, що Чайковський є чи не найвідомішим у світі російським композитором, символом російської культури та культурним маркером «русского міра».

«росія завжди намагалась ліквідувати українську державність та знищити самобутності українського народу. Велич Петра Чайковського нам нав’язали, ворог намагався штучно знищити відмінності між українською та російською національними ідентичностями, що цілком вкладається в російську ідеологему про «єдиний народ» зі спільною історією та культурою. Це становить реальну загрозу для національної безпеки України. У 1940 році під час відзначення 100-річного ювілею Чайковського присвоєння Київській державній консерваторії імені російського композитора було втіленням русифікації. Це чітка складова пропаганди російської імперської політики. Заарз Київ планує підготувати відповідне звернення до Мінкульту, щоб позбавити музичну академію імені російського ідеолога», – додала Вікторія Муха.

-A A +A

Читайте також

Розширений пошук

  • Про продаж земельної ділянки на вул. Бориспільській, 13 у Дарницькому районі м. Києва ПРИВАТНОМУ АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВУ «ФАРМАЦЕВТИЧНА ФІРМА «ДАРНИЦЯ» для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості (381127271)
  • Про схвалення Концепції відновлення та підвищення енергетичної стійкості міста Києва (Розподілена когенерація)
  • Про збільшення розміру статутного капіталу комунального підприємства виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) «КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО»
  • Про створення комунального підприємства «Муніципальне управління побутовими відходами» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
  • Про дострокове припинення повноважень депутата Київської міської ради Порайка А.М.
  • Про передачу ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КАПІТАЛ ПРОДАКШН ПЛЮС» земельної ділянки в оренду для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості на вул. Сім'ї Кульженків, 14 в Оболонському районі міста Києва (243285611)
  • Про затвердження технічних документацій із землеустрою щодо інвентаризації земель (567753378)
  • Про поновлення товариству з обмеженою відповідальністю БУДІВЕЛЬНІЙ КОМПАНІЇ «КРОУН» договору оренди земельної ділянки від 07 листопада 2003 року № 78-6-00125 (зі змінами) для будівництва житлового будинку з прибудованими нежитловими приміщеннями на просп. Оболонському (біля будинку № 30) в Оболонському районі м. Києва
  • Про надання Комунальному підприємству «Святошинське лісопаркове господарство» земельної ділянки в постійне користування для цілей підрозділів 09.01-09.02, 09.04-09.05 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду на території 83 кварталу Межигірського лісництва в Оболонському районі міста Києва (617684138)
  • Про здійснення запозичення до бюджету міста Києва шляхом залучення кредиту Європейського інвестиційного банку у 2024 році