У Києві обговорили питання соціального супроводу під час інклюзивного навчання

Tool items

Питання соціального супроводу у період інклюзивного навчання обговорили в рамках проведення круглого столу «Супровід під час інклюзивного навчання у м. Києві».

Про це повідомила депутатка Київської міської ради, голова Постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики Марина Порошенко. 

За її словами, інклюзивне навчання забезпечує дитину з особливими освітніми потребами доступом до якісної освіти в умовах звичайних шкіл та садочків, враховуючи її можливості та потреби. При цьому частина дітей потребує послуги соціального супроводу.

«Усвідомлюючи важливість такої послуги, ще у 2017 році ми ініціювали зміни до ряду законодавчих актів. Зокрема до Закону України «Про повну загальну середню освіту», Закону України «Про дошкільну освіту» та до Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах, щодо забезпечення соціального супроводу дітей зі складними порушеннями розвитку під час інклюзивного навчання. Тоді було визначено, що асистентом дитини можуть бути соціальні робітники, батьки або уповноважена ними особа, за умови обов’язкового проходження спеціальної підготовки, що підтверджується відповідним документом», – сказала Марина Порошенко.

У зв’язку з тим, що у 2019 році був прийнятий Закон України «Про соціальні послуги» послуга супроводу під час інклюзивного навчання була визначена як соціальна. Міністерством соціальної політики України було розроблено проєкт Державного стандарту супроводу під час інклюзивного навчання, який визначив порядок надання цієї послуги. Пілотний проєкт з впровадження послуги був успішно апробований у Вінницькій, Дніпропетровській та Харківській областях, але ще не був запроваджений у столиці.

«За даними Департаменту освіти і науки КМДА, на сьогодні у столиці послуги соціального супроводу під час інклюзивного навчання потребують 113 учнів загальноосвітніх шкіл та 49 вихованців садочків. І ми повинні максимально швидко зробити все можливе, щоб діти нарешті почали отримувати цю послугу», – наголосила голова постійної комісії.

До участі в роботі круглого столу «Супровід під час інклюзивного навчання у м. Києві» були запрошені представники Міністерства соціальної політики, Департаменту освіти і науки КМДА, управлінь праці та соціального захисту населення районних державних адміністрацій м. Києва, Київського міського центру соціальних служб, а також учасники проєкту апробації державного стандарту супроводу з Дніпропетровської та Вінницької областей, депутати Київської міської ради, громадські організації, батьки дітей з особливими освітніми потребами.

Також учасники круглого столу, серед ключових, виділили питання підготовки соціальних працівників для надання послуги супроводу в інклюзивному навчанні на базі Територіальних центрів соціального обслуговування населення. Вже з 1 липня 2021 року ці працівники розпочнуть навчання у Київському міському центрі соціальних служб за програмою підготовки, розробленою Національним педагогічним університетом ім. М. Драгоманова. Крім того, учасники домовилися про співпрацю з представниками Вінницької та Дніпропетровської областей та громадськими організаціями міста Києва щодо вдосконалення програми підготовки асистента дитини під час інклюзивного навчання.

-A A +A

Читайте також

Розширений пошук

  • Про дострокове припинення повноважень депутата Київської міської ради Порайка А.М.
  • Про звернення Київської міської ради до Комплексу відпочинку «Пуща-водиця» Державного управління справами щодо відмови від права постійного користування на земельну ділянку з кадастровим номером 8000000000:78:318:0003 на вул. Вишгородська, 150 у Оболонському районі міста Києва
  • Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 20 січня 2022 року № 4175/4216 «Про затвердження міської цільової програми з організації військової служби, виконання військового обов’язку, мобілізаційної підготовки і територіальної оборони у місті Києві «Захисник Києва» на 2022-2024 роки»
  • Про запровадження щорічного міського конкурсу «Мистецькі Горизонти»
  • Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 14 грудня 2023 року № 7531/7572 «Про бюджет міста Києва на 2024 рік»
  • Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 13.07.2023 № 6880/6921 «Про затвердження переліку об’єктів, що підлягають усуненню із публічного простору міста Києва»
  • Про застосування статті 50 Регламенту Київської міської ради, затвердженого рішенням Київської міської ради від 04.11.2021 № 3135/3176 до рішення Київської міської ради від 05.10.2023 № 7125/7166 «Про затвердження Порядку проведення в місті Києві конкурсів з визначення проєктів, розроблених інститутами громадянського суспільства, для реалізації
  • Про зміну типу та найменування деяких закладів загальної середньої освіти Печерського району міста Києва
  • Про застосування статті 50 Регламенту Київської міської ради, затвердженого рішенням Київської міської ради від 04.11.2021 № 3135/3176 до рішення Київської міської ради від 05.10.2023 № 7124/7165 «Про затвердження Порядку проведення в місті Києві електронних консультацій з громадськістю та вивчення громадської думки в електронній формі щодо
  • Про створення комунального підприємства «Муніципальне управління побутовими відходами» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)