У Києві модернізують систему централізованого теплопостачання за рахунок кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку

Tool items

Для реалізації інвестиційного проекту модернізації системи централізованого теплопостачання столиці Київська міська рада сьогодні, 22 квітня, підтримала залучення кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку комунальним підприємством «Київтеплоенерго». 

Зокрема, підприємству надано дозвіл на вчинення всіх необхідних правочинів, а Київського міського голову Віталія Кличка уповноважено підписати від імені Київської міської ради договір гарантії із ЄБРР. 

Таке рішення прийняли сьогодні, 22 квітня, на пленарному засіданні Київської міської ради ІХ скликання. Рішення підтримали 93 депутати. 

Кредит в обсязі до 140 млн євро буде взято під гарантію Київської міської ради у 2021 році для оновлення та реконструкції критичних об’єктів теплоенергетичної інфраструктури міста, покращення якості комунальних послуг для його мешканців. Зокрема, передбачено втілення комплексної диспетчерської системи теплопостачання, зменшення витрат на ремонт відповідного обладнання та уникнення ризиків його виходу з ладу, створення дистанційного збору інформації за спожиту теплову енергію, формування єдиної комплексної системи контролю та моніторингу теплоенергетичного комплексу міста, суттєва модернізація Київських ТЕЦ на базі сучасних технічних і технологічних рішень, що дасть змогу посилити економію споживання палива та мінімізувати шкідливі викиди у навколишнє середовище.

Очікуваний строк погашення кредиту ЄБРР складає до 13 років із дати укладання кредитного договору. Обсяг кредиту до 140 млн євро. Джерело повернення – за рахунок тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання. 

Що стосується окупності проекту, то Європейський банк реконструкції та розвитку розглядав цей проект як самоокупний. Тобто суб’єкт господарювання комунального сектору бере кошти, отримає за рахунок цього економію і за її рахунок зможе розрахуватись. Бюджетна підтримка не передбачається. 

Реалізація цього проекту надасть відчутний ефект уже в короткостроковій перспективі. Так, очікуються економія витрат на виробництво теплової енергії, що споживається мешканцями Києва, можливість маневреності виробництва теплової енергії залежно від коливань погодних температурних режимів, вихід на маневрений ринок електричної енергії, мінімізація часу локалізації та усунення поривів на об’єктах комунальної власності.

Очікуваний рівень економії природного газу складатиме 8 696,1 тис. куб. м на рік, викиди СО2 зменшаться на 198,6 тонн у рік, економія електроенергії складатиме 353,0 МВт/г. Сума щорічної економічної вигоди від впровадження інвестиційного проекту складає 21,92 млн євро.

-A A +A

Читайте також

Розширений пошук

  • Про дострокове припинення повноважень депутата Київської міської ради Порайка А.М.
  • Про звернення Київської міської ради до Комплексу відпочинку «Пуща-водиця» Державного управління справами щодо відмови від права постійного користування на земельну ділянку з кадастровим номером 8000000000:78:318:0003 на вул. Вишгородська, 150 у Оболонському районі міста Києва
  • Про зміну назви комунального підприємства «ЛІК» м. Києва» та реорганізацію шляхом приєднання комунального підприємства «МІСЬКИЙ МАГАЗИН» виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації)
  • Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 20 січня 2022 року № 4175/4216 «Про затвердження міської цільової програми з організації військової служби, виконання військового обов’язку, мобілізаційної підготовки і територіальної оборони у місті Києві «Захисник Києва» на 2022-2024 роки»
  • Про поновлення приватному акціонерному товариству «АГРОФІРМА «ТЕПЛИЦІ УКРАЇНИ» договору оренди земельної ділянки від 07 серпня 2006 року № 75-6-00299 (зі змінами) на вул. Берковецькій, 6 у Святошинському районі м. Києва (507105232, 710909043)
  • Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 13.07.2023 № 6880/6921 «Про затвердження переліку об’єктів, що підлягають усуненню із публічного простору міста Києва»
  • Про застосування статті 50 Регламенту Київської міської ради, затвердженого рішенням Київської міської ради від 04.11.2021 № 3135/3176 до рішення Київської міської ради від 05.10.2023 № 7125/7166 «Про затвердження Порядку проведення в місті Києві конкурсів з визначення проєктів, розроблених інститутами громадянського суспільства, для реалізації
  • Про зміну типу та найменування деяких закладів загальної середньої освіти Печерського району міста Києва
  • Про застосування статті 50 Регламенту Київської міської ради, затвердженого рішенням Київської міської ради від 04.11.2021 № 3135/3176 до рішення Київської міської ради від 05.10.2023 № 7124/7165 «Про затвердження Порядку проведення в місті Києві електронних консультацій з громадськістю та вивчення громадської думки в електронній формі щодо
  • Про створення комунального підприємства «Муніципальне управління побутовими відходами» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)