Депутати Київради долучилися до написання Всеукраїнського диктанту

Tool items

Депутати Київради долучилися до написання Всеукраїнського диктанту

У День української писемності та мови депутати Київської міської ради взяли участь у написанні XVII Всеукраїнського диктанту національної єдності, який відбувся у Колонній залі мерії.

Голова фракції “Солідарність” у Київраді Андрій Странніков зізнається: диктанти не писав давно, тому вирішив перевірити власні знання. “Це в першу чергу для себе. Взагалі я за першою освітою філолог, тому свого часу диктантів писав багато, але вже тривалий час цього не робив. Лексика тут не складна, тому більше цікаво, як із пунктуацією”, - пояснив Странніков, зазначивши, що найкращим призом для нього буде мінімальна кількість помилок у тексті.

“Розмовою з мамою” називає диктант голова фракції “Свобода” у Київраді Юрій Сиротюк. Депутат тішиться, що колеги “проміняли обід на диктант” і долучилися до національного флешмобу. “Багато депутатів казали – от я боюся писати, бо будуть помилки. Не бійтеся робити помилки українською, бійтеся бути не українцями, забувати рідну мову і правильно писати чужою”, - заявив Сиротюк.

Загалом свої навички граматики та пунктуації вирішили перевірити кілька десятків депутатів.

За словами керівника прес-служби Київради Наталії Пругар, напередодні проведення Всеукраїнського диктанту, депутати запропонували знайти можливість під час пленарного засідання долучитися до флешмобу.

Вона зазначила, що у Київраді майже немає депутатів, яким важко розмовляти українською. “В силу специфіки своєї роботи, можу відмітити позитивну тенденцію у Київській міській раді - наші депутати добре володіють рідною мовою, і мало роблять мовленнєвих помилок. Я знаю про окремих обранців, у яких були проблеми з українською, але нині вони займаються з викладачами і хочуть виправитися. Звісно, це лише вітається, оскільки ніколи не пізно вчитися. Рідну мову мають знати всі, особливо ті, хто працює в органах державної влади чи місцевого самоврядування”. 

Для довідки. Щорічно у День української писемності та мови, 9 листопада, українці пишуть Всеукраїнський диктант національної єдності. Текст диктанту створений спеціально на замовлення Українського радіо, відповідно до всіх приписів і норм правопису, і складається з близько 150 слів. Цього року диктант пройшов під девізом "Нас багато. Ми різні. Але нас об’єднує спільна мета".

-A A +A

Читайте також

Розширений пошук

  • Про дострокове припинення повноважень депутата Київської міської ради Порайка А.М.
  • Про звернення Київської міської ради до Комплексу відпочинку «Пуща-водиця» Державного управління справами щодо відмови від права постійного користування на земельну ділянку з кадастровим номером 8000000000:78:318:0003 на вул. Вишгородська, 150 у Оболонському районі міста Києва
  • Про зміну назви комунального підприємства «ЛІК» м. Києва» та реорганізацію шляхом приєднання комунального підприємства «МІСЬКИЙ МАГАЗИН» виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації)
  • Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 20 січня 2022 року № 4175/4216 «Про затвердження міської цільової програми з організації військової служби, виконання військового обов’язку, мобілізаційної підготовки і територіальної оборони у місті Києві «Захисник Києва» на 2022-2024 роки»
  • Про поновлення приватному акціонерному товариству «АГРОФІРМА «ТЕПЛИЦІ УКРАЇНИ» договору оренди земельної ділянки від 07 серпня 2006 року № 75-6-00299 (зі змінами) на вул. Берковецькій, 6 у Святошинському районі м. Києва (507105232, 710909043)
  • Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 13.07.2023 № 6880/6921 «Про затвердження переліку об’єктів, що підлягають усуненню із публічного простору міста Києва»
  • Про застосування статті 50 Регламенту Київської міської ради, затвердженого рішенням Київської міської ради від 04.11.2021 № 3135/3176 до рішення Київської міської ради від 05.10.2023 № 7125/7166 «Про затвердження Порядку проведення в місті Києві конкурсів з визначення проєктів, розроблених інститутами громадянського суспільства, для реалізації
  • Про зміну типу та найменування деяких закладів загальної середньої освіти Печерського району міста Києва
  • Про застосування статті 50 Регламенту Київської міської ради, затвердженого рішенням Київської міської ради від 04.11.2021 № 3135/3176 до рішення Київської міської ради від 05.10.2023 № 7124/7165 «Про затвердження Порядку проведення в місті Києві електронних консультацій з громадськістю та вивчення громадської думки в електронній формі щодо
  • Про створення комунального підприємства «Муніципальне управління побутовими відходами» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)